Vďaka týmto vychytávkam budú vaše koláče vždy dokonalé

  • Ak koláče pred vložením do rúry potriete kondenzovaným mliekom, ich povrch bude vždy upečené krásne do zlata.
  • Nadýchanejšie cesto dosiahnete tak, že doňho pridáte lyžičku bieleho, nesladeného jogurtu.
  • Ak chcete, aby si vaše koláče zachovali pekný a nadýchaný tvar, nikdy ich po vybratí z rúry nenechávajte odkryté. Ak totiž vychladnú príliš rýchlo, deformujú sa. Chladnúť by mali taktiež pri izbovej teplote. Nikdy nie vonku, alebo v chladničke.

koláč

  • Keď vám koláč obschne, postriekajte ho jemne mliekom alebo vodou. Vložte ho do rúry na najnižšiu teplotu a nechajte iba trošku ohriať.
  • Na krájanie koláčov, použite klasickú niť na šitie. Rez bude vždy dokonalý a koláč, alebo torta sa nám nikdy nerozpadnú.
  • Koláče vydržia dlhšie čerstvé, ak ich odložíte do uzatvárateľnej nádoby, do ktorej vložíte polovicu jablka, alebo pomaranča.
  • Koláče pripravované vo forme máme niekedy problém vytiahnuť. Nechajte všetko poriadne vychladnúť a formu aj s koláčom ponorte na pár minút do teplej vody.
  • Ak chcete, aby mal koláč alebo torta hrubšiu a chrumkavú kôrku, potrite ho pred pečením vlažným mliekom.
  • Hrudky v ceste na koláč vyriešite tak, že misku s cestom ponoríte do horúceho vodného kúpeľa. Použite metličku na šľahanie, ktorou cesto niekoľkokrát poriadne premiešajte.

broskvový koláč

  • Okraje koláča sa zvyknú mierne pripáliť. Pri krájaní potom  praskajú , čo nepôsobí esteticky. Ak ich potriete slnečnicovým, alebo repkovým olejom, máte po probléme.
  • Do cesta, by ste mali vždy pridať pár kvapiek oleja. Vôbec nevadí, že ako základ používate maslo, alebo rastlinný tuk. Vďaka tomu bude krásne kypré.
  • Čim menej vajec použijeme na prípravu cesta, tým bude koláč vzdušnejší. Taktiež si zachová krajšiu farbu.
  • Ak vám koláč počas pečenia príliš vyschne, ešte stále ho môžete zachrániť. Rozrežte ho na menšie kusy a tie zabaľte do papiera na pečenie. Na sporáku nechajte zovrieť vodu v hrnci, na ktorý položte kovové sitko. Zabalené kúsky koláča doňho naukladajte a nechajte takto napariť aspoň dvadsať minút. Koláč rýchlo rozbaľte, poukladajte na plech a pri nízkej teplote ho nechajte iba trošku vysušiť.