Obzvláštnite si jedálniček cudzokrajnými nátierkami


Ajvar (Balkán)

Potrebujeme:
1 baklažán, 3 kápie, 4 paradajky, strúčik cesnaku, 1 PL olivového oleja, 1PL citrónovej šťavy alebo octu. Cukor, chilly, soľ a korenie podľa chuti.

jídlo

Postup:
Na plech dáme papier na pečenie, naň poukladáme baklažán, kápiu a paradajky a pečieme, kým nezmäknú. Potom ich olúpeme a rozmixujeme v mixéri spolu s ostatnými ingredienciami. Zmes ešte povaríme, aby správne zhustla. Táto zmes sa môže aj zavariť do pohárov.

Tzatziky (Grécko)

Potrebujeme:
½ veľkej neošúpanej uhorky, ½ hrnčeka kvalitného jogurtu, 1 PL olivového oleja, strúčik cesnaku, 1 PL octu, ½ ČL soli, 1 Čl nasekaného kôpru

Postup:
Uhorku nastrúhajte, a nechajte položenú v chladničke na sitku, aby z nej vytiekla prebytočná voda. V miske zmiešajte, jogurt, s nakrájaným cesnakom, olejom, octom a soľou. Cez noc nechajte zakryté v chladničke. Potom vmiešajte uhorku a kôpor.

Hummus(toto slovo vzniklo z arabského slova, ktoré znamená cícer)

Potrebujeme:
1 hrnček uvareného cíceru, 1 strúčik cesnaku, 1 PL tahini (sezamovej pasty), 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL olivového oleja, ½ ČL rímskej rasce, soľ podľa chuti a štipka čierneho korenia

Postup:
Suroviny vymixujte na hladkú pastu.

Olivová tapenáda (Francúzsko)
Potrebujeme:
1 ½ hrnčeka olív, 2 PL olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL čerstvého tymiánu, štipka čierneho korenia
Postup:
Všetky suroviny spolu mixujte, až kým nebude hmota takmer hladká.
Podávajte s bagetou nakrájanou na krúžky.

dip

Paprikovo orechová nátierka (Turecko)
Potrebujeme:
½ hrnčeka vlašských orechov, ¼ hrnčeka pasty zo sladkej červenej papriky (môžete nahradiť grilovanou červenou paprikou), 2 PL paradajkovej pasty, 2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL oregana, 1 ČL chilly vločiek, štipka čierneho korenia, soľ podľa chuti
Postup:
Všetky suroviny spolu mixujte, až kým nebude hmota takmer hladká.