Osobné údaje na internete

Osobné údaje by mali byť chránené ako oko hlavy. Nie vždy je tomu však tak. Hlavne preto, že dnes si svoje osobné údaje zavesí priamo na internet množstvo ľudí. Myslia si, že sa im nič nemôže stať a že sú chránení. Taký dojem vyvoláva hlavne to, že väčšinou keď sú na internete tak sedia v pohodlí domova a majú pocit bezpečie. Ale na internete to také ľahké nie je.

facebook

Ak už raz niečo pridáte na internet, je to tam.
Presne tak ako to už niekto takto povedal predo mnou. Ak sa vy neochránite, internet vás neochráni. Stačí ak sa napríklad zaregistruje, zaevidujete na úrade práce a už majú vaše osobné údaje. No a? No a práve tie sú prístupné pre vašich budúcich zamestnávateľov verejne na internete. Na internetovej stránke úrade práce. Môže si ich vyhľadať hocikto.

grafika

Takisto je to aj vtedy, keď si založíte živnosť. Na internete existuje stránka, na ktorej sú uverejnené všetky osoby, ktoré majú povolenie na podnikanie alebo na prevádzku živnosti. Nájsť si vás tam vie hocikto.
Všetky tieto stránky sú robené s dobrým úmyslom. Aby si vás našiel budúci zamestnávateľ alebo potenciálny zákazník. Sú však ľudia, ktorí tieto databázy vedia zneužiť. Hlavne teraz v počiatkoch internetu, keď to nie je ešte tak dôkladne právne ošetrené. A hackeri predsa existujú všade po svete a dokážu o vás zistiť také veci, o akých sa vám ani nesnívalo.

binární

Nenávratne.
Všetky údaje sa ukladajú na serveri a aj keď daný údaj vymažete, tak stále ostáva uložený na serveri.  Takže si dvakrát aj trikrát radšej rozmyslite, čo pridáte na internet. Všetky vaše údaje, čo ste tam doteraz pridali sú už nenávratne uložené a už ich stade neodstránite, aj keby ste neviem ako veľmi chceli. Každý váš krok sa dá vystopovať, pretože vo virtuálnom svete robíte oveľa viac stôp ako v bežnom normálnom živote.
Tento článok má byť preto hlavne výstrahou toho, aby ste len tak bez rozmyslu zadávali svoje údaje niekomu, koho nepoznáte alebo len tak šírili svoje údaje proste po internete. Prílišná dôvera sa nevypláca.