Slováci majú záujem kupovať zdravšie a kvalitnejšie potraviny

Síce stále len mierne , ale predsa je v súčasnosti viditeľný zvýšený záujem Slovákov o zdravšie stravovanie, respektíve venovanie pozornosti tomu, aké potraviny vlastne nakupujeme. A cena dostupných potravín prestáva byť jediným faktorom nášho záujmu.Nákupné vozíky.jpg
Do hry vstupujú tiež súčasti ako napr. kvalita a zloženie potravín. Respektíve tieto body začíname uprednostňovať pred cenou. Bodom záujmu sa tak následne stávajú bio, racio, špeciálne a v celkovej miere zdravšie potraviny.  Tento pozitívny vzostup je na území Slovenska dobre porovnateľný od 90-tych rokov minulého storočia, kedy sa tento kvalitnejší a zdravší tovar teší v súčasnosti podstatne vyššej popularite.
Takáto sympatická štatistika vyplýva z prieskumu, ktorý sa na našom území zaznamenával 25 rokov.
Následne z neho vyplýva aj niekoľko ďalších údajov, a to napríklad o aký druh jedla máme v našich obchodoch najväčším záujem. Teda čo najčastejšie kupujeme?

  • Možno nebude prekvapením, že sú to hlavne mliečne výrobky, pečivo a chlieb, ovocie, zelenina a v TOP rebríčku nechýba ani mäso.

Pri výbere prakticky zo všetkých týchto kategórií ale čoraz častejšie dbáme na ich výrobcov a pôvod. A aj toto je dôvod, prečo sa v niektorých nákupných strediskách začínajú vyskytovať súkromné mäsiarstva či predajne syrov a pod. Teda tie, ktoré nespadajú pod jednu značku (napr. Tesco, Kaufland). Sú osobitou kategóriou, nespadajú pod značku dotyčného obchodného domu, avšak využívajú „len“ jeho priestory. A súkromné predajne vidíme nielen v centre tohto nákupného domu, ale okrem toho napr. aj na jeho začiatku či konci.

banány na varenie.jpg

  • V súčasnosti sa dokonca pred obchodnými domami začínajú stavať predajne ponúkajúce Bio potraviny, prevažne sa jedná o súkromné predajne ovocia, prípadne aj mliečnych výrobkov.

Faktorom nášho záujmu pri výbere sa stáva tiež lokalita, odkiaľ sú dotyčné potraviny dovážané.