Vianočné hostiny vo svete

Vianoce predstavujú sviatky pokoja, radosti pričom nesmie chýbať vynikajúce jedlo. Každá rodina má svoje vlastné zvyky, ktoré tradujú z generácie na generáciu. Slovenské tradičné jedlá asi poznáte, ale trúfate si tipnúť čo jedia v iných krajinách?

vánoční tabule

·         Dánsko
Tradičnú večeru v Dánsku predstavuje pečené bravčové mäso s červenou kapustou a varenými zemiakmi s omáčkou. V dnešenej dobe, keď sa zo stolov vytrácajú tradičné jedlá sa stáva čoraz populárnejšou pečená kačica či hus. Ako dezert je typický Ris a l´amande, ktorý pozostáva zo studeného ryžového pudingu so šľahačkou, posypaný mandľami a preliaty višňovou omáčkou.

·         Austrália
Hlavným chodom na mnohých stoloch v tejto krajine je typická šunka obalená v mede, javorovom sirupe alebo v ananásovej šťave. K tomuto mäsku sa podáva jablková alebo brusnicová omáčka. Veľa rodín si nevie predstaviť Vianoce bez morských plodov, preto sú populárne najmä krevety. Známym dezertom v Austrálii je Christmas Pudding, ktorý musí byť tmavej farby, ovocný a s plnou chuťou. Ingrediencie pozostávajú zo škorice, zmesi korenín, orieškov, hrozienok, ďatlov, fíg a chuť mu dodáva aj brandy alebo rum.

vánoční dárek

·         Ukrajina
Predjedlom je puding s názvom Kutya, ktorý je vytvorený z ovsených vločiek osladených medom. Často je dochutený makom, sušeným ovocím alebo orieškami. Pred hlavným jedlom sa konzumuje hubová polievka, v niektorých rodinách kapustnica alebo boršč. Najdôležitejším jedlom večera je ryba, zvyčajne kapor alebo pstruh. Dezert predstavujú Bobaľki, ktoré sa jedia s medom alebo s makom.

·         Taliansko
Väčšina talianov konzumuje 24.decembra len ľahké jedlo bez mäsa, avšak populárne sú morské plody. Ak si hovoríte, že v pravej talianskej rodine nesmú chýbať cestoviny, tak máte pravdu. Popri lososu, tuniaku, chobotnici či rôznych druhoch rýb sa podávajú bezmäsité cestoviny. Tieto cestoviny sa líšia v závislosti od regiónov a dodržiavaní iných zvykov a tradícií. Niekde sú populárne gnocchi, niekde cestoviny s rukolou a špenátom, inde zase tekvicové s maslom.

cukroví

·         Francúzsko
Pre veľa ľudí znamenajú Vianoce deň, kedy môžu predviesť svoje najlepšie jedlá a nechať hostí si vychutnať úžasnú francúzsku kuchyňu. Predjedlom je renomovaná husacia pečeň (Foie gras), ktorá je servírovaná s toastom, figami alebo cibuľovou slamou. Hlavné jedlo je zväčša pečené mäso ako bažant alebo moriak. Tieto mäsá sú často plnené gaštanovou plnkou a servírované s hubami a zeleninou. Tradičným dezertom je Buche de Noel, ktorý vieme preložiť ako vianočné poleno. Tento koláč je podobný našej slovenskej kakaovej roláde.